Právě si prohlížíte Příprava v poli, léto 2024

Příprava v poli, léto 2024

Zážitek nemusí být vždy pozitivní, hlavně když je intenzivní. V souladu s tímto konstatováním se více než 500 vojáků, studentů 1. – 3. ročníků Univerzity obrany, v těchto dnech účastní přípravy v poli ve VÚj Březina a ve VVP Libavá. Celou organizaci má na starosti podplukovník Luděk Rak z Katedry vševojskové taktiky, který společně se svým týmem, jehož členy jsou i externí pracovníci z ostatních složek AČR, připravil pro studenty intenzivní výcvik. „Cílem cvičení je upevnění vědomostí, návyků a dovedností získaných při předchozím studiu,“ uvedl podplukovník Rak.

Jako každý semestr se studenti prvního, druhého a třetího ročníku Univerzity obrany účastní přípravy v poli, přičemž délka a náročnost výcviku se odvíjí podle jednotlivých ročníků. Zatímco studenti prvního ročníku se zdokonalují v taktické činnosti jednotlivce, příslušníci druhého ročníku prohlubují své znalosti a návyky do úrovně pěšího družstva. Nejnáročnější „nasazení“ čeká studenty třetího ročníku, kteří zde působí jak na pozici velitelů družstev a čet, tak ve štábních pozicích v rámci činnosti TOC (Tactical Operation Center). „Jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet obě pozice. A to jak práci s lidmi přímo v terénu, tak i na štábu. Osobně je mi bližší vedení jednotky, než štábní práce. Ta pro mě byla v některých momentech stresující,“ uvedl student třetího ročníku četař F. L. Hlavní část výcviku v rámci přípravy v poli je dislokována v již zmíněném VÚj Březina, specifický výcvik zpravodajských a průzkumných specializací v podřízenosti K-110 je zasazen do vojenského výcvikového prostoru Libavá. Samotné přípravě v poli předchází stejně jako v minulých letech teoretická výuka na učebnách, která má za úkol připravit cvičící na „reálné nasazení“. V průběhu čtyř týdnů se na polní přípravě vystřídá kolem 800 studentů Univerzity obrany. Polní přípravy se dále účastní studenti z Akademie ozbrojených sil generála Milana Rastislava Štefánika ze Slovenska a také studenti zpravodajských a průzkumných specializací z Polska, Španělska a Lotyšska.

Nedílnou součástí přípravy v poli jsou střelby z ručních zbraní, protitankových zbraní a hod ručním granátem. Studenti v průběhu výcviku získávají nové zkušenosti a dovednosti, které následně zúročí v závěrečném kontrolním cvičení. „Obsahem kontrolního cvičení je několik komplexních úkolů včetně taktických úkolů plněných jak v denních, tak i nočních a ranních hodinách. To vše samozřejmě pod taktickým námětem a za bedlivého  dohledu instruktorů školního pluku a akademických pracovníků,“doplňuje podplukovník Rak.

Velmi vítaným prvkem, zejména u studentů, je účast psovodů z Centra vojenské kynologie Chotyně, kteří každoročně zpestří výcvik nejenom přednáškami, ale zejména nasazením služebních psů přímo ve výcviku studentů.

V závěru je třeba ocenit pomoc praporu zabezpečení ve Vyškově, Vojenské policie v Táboře a Olomouci, kteří se podílí na zabezpečení ubytovacích prostor v rámci srubového tábora, včetně stanů. Velkou pomocí je i poskytnutí přepravní techniky a řidičů ze strany 143. zásobovacího praporu z Lipníku nad Bečvou.

Autor: Petr Kolomazník