Právě si prohlížíte Právě vrcholí letošní Fourlog

Právě vrcholí letošní Fourlog

Ve výcvikovém prostoru Březina a dalších lokalitách v okolí Brna pokračoval ve středu 23. května dopoledne program letošního ročníku mezinárodní výcvikové aktivity Fourlog. Té se spolu se studenty 5. ročníku specializace Vojenská logistika stejně jako v předchozích letech účastní i studenti z Rakouska (Austrian Armed Forces Logistics School, Vídeň) a Maďarska (University of Public Service, Budapešť). Ti všichni, rozděleni do šesti syndikátů, pak na základě poznatků získaných v terénu zpracovávali ve středu odpoledne v učebnách UO zadané úkoly.

Letošní Fourlog odstartoval ve Vídni, kde po slavnostním zahájení účastníci navštívili logistickou jednotku s ukázkou výcviku logistických odborností, jako jsou čerpání paliva, údržba, výměna motoru, dále se seznámili s technikou včetně tanků Leopard a byli mimo jiné přítomni jejich nakládání na železniční vozy.

Následující maďarská část Fourlogu byla zaměřena na přesuny větších jednotek, vyžádání součinnosti, logistické zabezpečení, doplnění paliva či munice. Naproti tomu právě probíhající česká část se soustředí na rozmístění prvků v konkrétním prostoru v režimu Rest over night. 

„Úkoly se snažíme plnit jednotně, řekl bych, že se spíš doplňujeme, než odlišujeme,“ zhodnotil major Radim Zákoutský z Katedry logistiky situaci, v níž v každém ze šesti syndikátů společně pracují zástupci tří různých armád. Zpracované úkoly ve čtvrtek prezentují účastníci Fourlogu svým nadřízeným a v případě úspěšného výsledku obdrží během odpoledního slavnostního zakončení výcviku certifikát o jeho absolvování.

Autor: Viktor Sliva, foto autor a Mike Gottlieber