Právě si prohlížíte Studenti Univerzity obrany jako podpora mostního odřadu 15. ženijního pluku

Studenti Univerzity obrany jako podpora mostního odřadu 15. ženijního pluku

Od čtvrtka 3. října jsou studenti 5. ročníku Fakulty vojenských technologií, oboru Ženijní konstrukce vyčleněni jako podpora projekčního týmu Univerzity obrany. Tento účelově vytvořený tým v rámci řešení krize způsobené rozsáhlými povodněmi zajišťuje přípravu stavební dokumentace jednotlivých provizorních mostů, a tím odborně podporuje stavební odřady 15. ženijního pluku „Generála Karla Husárka“ na Jesenicku a Bruntálsku.

Velení 15. ženijního pluku sestavilo několik stavebních odřadů, které budou nahrazovat povodní stržené mosty mostními provizorii typu TMS a MS. S těmito provizorii již mají naši studenti zkušenosti, které získali v rámci studia při praktických výcvicích v Kojetíně.

Studenti se věnují projekční činnosti a průzkumu poškozených mostů přímo v terénu. Odborné vedení studentů zajišťují jejich vyučující z Katedry vojenských technologií. Jedná se o velmi dobrou příležitost, jak prověřit nabyté teoretické, ale i praktické znalosti přímo v terénu. Kromě těchto podpůrných činností se studenti účastní i samotné stavby mostních provizorií v poškozených oblastech.

Autor: Jan Mašek