Právě si prohlížíte Konference o autonomii vojenských robotů na Krétě

Konference o autonomii vojenských robotů na Krétě

Výraznou stopu zanechali akademičtí pracovníci Univerzity obrany na průběhu letošního ročníku konference MODELLING AND SIMULATION FOR AUTONOMOUS SYSTEMS (MESAS), který se ve dnech 1. – 3. října uskutečnil v prostorách NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Centre) na ostrově Kréta v Řecku. Organizačně jeho průběh z velké části zabezpečoval tým plukovníka gšt. doc. Jana Mazala. Vedoucí Katedry vojenské robotiky FVL a jeho dva kolegové z UO pak vedli jednotlivé odborné sekce konference a prezentovali výsledky svých vědeckých prací. Majorka Dana Křišťálová vystoupila s příspěvkem „Možnosti využití radiových signálů pro detekci terénních anomálií ovlivňujících pohyb autonomních vozidel v terénu“, tématem příspěvku jejího kolegy majora Jana Nohela byly „Požadavky velitelů na pozemní řídící stanici zabezpečující funkčnost heterogenních malých robotických systémů“.

Autonomie činnosti robotických systémů, které jsou schopny řadu taktických činností provádět samostatně, se stává fenoménem moderního vedení bojové činnosti. Její nespornou výhodou je především rychlost a efektivita analýzy a hodnocení různorodých informací, která je mnohem vyšší než u lidí. Tuto skutečnost si uvědomuje i severoatlantická aliance a je to i jeden z důvodů pořádání konference MESAS, probíhající pod záštitou NATO Modelling and Simulation Centre of Excellence, sídlícího v Římě.

Jednotlivé výstupy účastníků konference představily vědeckovýzkumné výsledky a úsilí řady vzdělávacích a výzkumných institucí v oblasti automatizace, simulace bojové činnosti a robotiky a vhodně naznačily i její budoucí vývoj. Výstupem konference je sborník přijatých článků, indexovaný ve vědeckých databázích SCOPUS a WEB OF SCIENCE. Další prezentaci výsledků vědecké práce v oblasti automatizace a robotizace umožní konference MESAS 2025, která se bude konat na Sardinii.

Autor: Viktor Sliva z podkladů Dany Křišťálové, foto: účastníci konference