Právě si prohlížíte Nástup odstartoval nový akademický rok

Nástup odstartoval nový akademický rok

Celkem 330 nových studentů, kteří během srpna prošli náročným kurzem základní přípravy, a spolu s nimi i 50 nových příslušníků a občanských zaměstnanců uvítal na půdě Univerzity obrany během pondělního nástupu rektor-velitel plukovník gšt. docent Jan Farlík, pro nějž bylo vystoupení u této příležitosti rovněž premiérou. Než se ujal slova, kancléř Miloš Dyčka představil novým studentům členy vedení školy.

„Hlavní oblastí, na kterou musí být koncentrováno největší úsilí příslušníků Univerzity obrany je zabezpečení a rozvoj kvalitní vzdělávací činnosti, která zabezpečí, že z vás, studentů a studentek naší vysoké školy se stanou profesionálové, kteří budou perfektně zvládat své odborné vojenské řemeslo a disponovat znalostmi, které zajistí obranyschopnost České republiky,“ uvedl pak ve svém projevu rektor-velitel, který zahájení nového akademického roku zarámoval letošním dvacátým výročím založení univerzity a dynamickými změnami v armádním a univerzitním prostředí, vyvolanými turbulentním vývojem bezpečnostní situace.

Plukovník Farlík zmínil také zájem vedení univerzity o vytvoření prostoru pro reálný vliv studentů na chod univerzity, jehož již uskutečněnou součástí je přijetí zástupce studentské obce mezi řádné členy kolegia rektora.

Nástup se také stal příležitostí k ocenění zásluh o rozvoj vojenské vysoké školy. Této pocty se dostalo plukovníkovi gšt. v.z. Janu Zezulovi, emeritnímu vedoucímu Katedry vševojskové taktiky FVL, který z rukou rektora–velitele obdržel Medaili Univerzity obrany.  

Autor: Viktor Sliva