Právě si prohlížíte Jak se (díky větru a dešti) z teorie stává praxe

Jak se (díky větru a dešti) z teorie stává praxe

Příprava v poli (PvP) by nemohla proběhnout bez zapojení studentů 3. ročníků obou brněnských fakult. Studenti FVT a FVL zabezpečovali činnost na TOC, kde plnili úkoly reálného zabezpečení jak v personální a logistické odbornosti, tak současně i reálnou koordinaci, plánování a řízení činnosti cvičících jednotek.  V úvodní části PvP, která proběhla v prvních dvou týdnech, se zároveň s katedrou K-110 a instruktory školního pluku podíleli studenti FVL také na vedení výcviku u nižších ročníků. Hlavní tíhu výcviku zabezpečovali studenti FVL. Celkově na výcviku strávili měsíc.

Kritický okamžik výcviku nastal ve chvíli, kdy se přes Českou republiku přehnala bouře Boris, způsobující kalamitu a povodně napříč celou Českou republikou. Bylo nutné přejít od teorie k praxi a z módu pouhého cvičení se přepnout do režimu „ostrá akce“, kdy bylo nutné zajistit suchá obydlí pro všechny účastníky cvičení. Jednalo se o vypracování několika krizových variant činností pro případy nouze. Srubový tábor se nacházel díky poškození elektrické sítě bez tekoucí vody, bez světla a bylo nutné vytvořit i nouzový způsob spojení, jelikož mobilní signál také vypadl. „Chvílemi jsme zde zažívali perné chvilky, hlavně v noci, kdy pršelo nejvíce a foukal nárazový vítr. Nakonec ale aspoň máme zážitky, které hned tak někdo nezažije,“ uvádí jeden ze studentů prvního ročníku, který musel být na nejkritičtější noc nouzově evakuován ze stanu do bezpečnějších srubů. Díky kvalitní přípravě a práci studentů třetího ročníku na TOC v režii vyšších důstojníků a za spolupráce stálého stavu proběhla samotná evakuace svižně a bez zranění či ztrát materiálu. „Vyzkoušeli jsme si, že to, co tu děláme, není jenom hra, ale že se učíme něco, co doopravdy použijeme v krizových situacích,“ hodnotí řešení situace člen TOC z řad studentů 3. ročníku.

Výcvik dále probíhal v úspornějším provedení, jelikož byl zakázán vstup do lesa kvůli riziku pádu stromů a z důvodu překážek v podobě spadených stromů. I přes tuto komplikaci proběhlo komplexní kontrolní cvičení, na kterém studenti předvedli nabyté zkušenosti a dovednosti, které si s sebou z této polní přípravy odnesou. Důležité je poukázat na odhodlání a výdrž, s jakou k výcviku přistupovali jak velitelé (studentů 3. a 2. ročníku), tak TOC, a to nejen studenti, ale i příslušníci stálého stavu.

Studenti druhého ročníku si v druhé části PvP kromě střelby z útočné pušky a pistole vyzkoušeli také střelbu z RPG-7. Jedná se o velký posun a přínos pro jejich budoucí kariéru.

Bohužel nedošlo k plnému provedení takzvané „Březinské sedmičky“, avšak díky spolupráci TOC a velitelů jednotlivých ročníků došlo alespoň na její zkrácenou verzi. Původně se jednalo o hvězdicový pochod v celkové délce okolo 35 km. Bohužel kvůli počasí nemohla být akce uskutečněna v plném rozsahu.

V časové mezeře přechodu z prvního běhu na druhý si třetí ročník mohl vyzkoušet na vlastní kůži nácvik útoku a obrany za použití simulačního systému SAAB, fungujícího na bázi laserových paprsků s využitím cvičné munice. Tento systém umožňuje zažít boj v realističtější formě díky zaznamenávání utrpěných zranění či vyřazení vojáka zásahem laserového paprsku do čidla na vestě či přilbě. Studenti si také vyzkoušeli speciální topografii, a to za použití vozidel Tatra. Studenti si vyzkoušeli plánování přesunu ve vozidle a při plnění úkolů na jednotlivých stanovištích prověřili svou vševojskovou připravenost, fyzickou odolnost, ale i schopnost logického myšlení a selského rozumu.

Autor: Petr Kolomazník