Právě si prohlížíte Nováčci se přesunuli z učeben do terénu

Nováčci se přesunuli z učeben do terénu

Během uplynulých dvou dnů se překlopila náplň Kurzu základní přípravy nových studentů Univerzity obrany z teoretické do praktické části. Zatímco po absolvování vstupních formalit a vybavení vojenskou výstrojí se nováčci v prvních dnech seznamovali se základními pravidly a normami v učebnách, nyní přistupují k praktickému výcviku. Učí se zacházet s útočnou puškou, osvojují si základy ženijních činností a budují svůj první ochranný okop.    

Celkem 339 nových studentů Univerzity obrany do Kurzu základní přípravy nastoupilo před týdnem 1. srpna. Absolvování kurzu je nezbytnou podmínkou pro zahájení studia na vojenské vysoké škole. Přibližně desetina letošních nováčků, přesně 37, nastoupí až příští pátek 16. srpna a projde zkrácenou formou přípravy, protože na univerzitu přichází z Vojenské střední školy MO v Moravské Třebové.

Kurz základní přípravy je zároveň vhodnou příležitostí pro stávající studenty vyšších ročníků, aby zde trénovali své velitelské schopnosti. Doplňují zkušené instruktory s dlouholetou praxí a pod jejich dohledem řídí svěřené jednotky při nejrůznějších aktivitách. „V průběhu příštího týdne se studenti budou zdokonalovat v činnosti na palebné čáře, čeká je také budování okopů pro ležícího střelce v rámci ženijní přípravy,“ popisuje nejbližší náplň výcviku jedna z instruktorek, četařka Izabela Kremserová.

Autor: Viktor Sliva, foto: Aleš Mylan