Právě si prohlížíte Dopraváci a logistici zavítali do Tatrovky za novou generací vozidel řady Tatra Force

Dopraváci a logistici zavítali do Tatrovky za novou generací vozidel řady Tatra Force

Vojenští dopraváci a logistici v uplynulých dnech zavítali do automobilky Tatra Truck, a.s., která je významným strategickým dodavatelem podvozku, na nichž je postaven vozový park AČR.  Zde byli studenti seznámeni s výrobou legendárních terénních nákladních automobilů využívaných v AČR, včetně nové generace vozidel řady Tatra Force. Ta zahrnuje elektronickou platformu, která znamená širší využití moderních asistenčních a bezpečnostních asistentů, což usnadní jízdu nejen z pohledu obsluhy, ale zvýší i bezpečnost samotné posádky a dalších účastníků provozu.

Prezentace společnosti byla zahájena představením současného portfolia automobilky, zejména civilní řadou Phoenix, vojenskými speciály Tactic (T-810) a Force (T-815-7) a podvozky a vozidly, která splňují standardy NATO včetně zvláštních požadavků uživatelů umožňující vysokou přepravní hmotnost a rychlost, a to i v tom nejtěžším terénu a nabízí maximum možností pohonu, protože disponují konfigurací pohonu 4×4, 6×6, 8×8, 10×10 a 12×12.

Dotazy studentů směřovaly k možnosti výběru modularity při montáži vozidla, která spočívá hlavně ve stanovení počtu a uspořádání náprav, a dále pak v možnosti montáže různých typů motorů, převodovek a kabin. Ve výrobní hale studenti viděli ukázku montáže vozidel a následně si vyzkoušeli testovací jízdu, která je součástí výstupní kontroly každého vozidla v celkové délce 60 km, jež se realizuje na polygonu TATRA. Ten je největším zkušebním centrem ve střední Evropě s řadou speciálních okruhů a variant vozovek.

Na závěr ukázky směřovala cesta studentů do kabin testovacích vozidel Tatra Force, kde si studenti vyzkoušeli, co všechno dokáže Tatrovka při jízdě na různých druzích povrchů, ale i to, jak si dokáže poradit při zdolávání extrémních překážek. Studentka specializace vojenská doprava rotná Klára Procházková po své jízdě uvedla: „Velmi jsem si testovací jízdu ve vozidle Tatka Force užila, zejména tu část jízdy, kdy Tatrovka překonávala překážku s 40% klesáním, což je opravdu něco výjimečného“.

Na závěr studenti zavítali do muzea nákladních automobilů Tatra, kde je na ploše více než 5000 m2 prezentována výjimečná sbírka 80 nákladních vozidel a podvozků značky Tatra. S využitím interaktivní prvků byli studenti seznámeni s hlavním úkolem mise UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie, který spočíval v ochraně civilního obyvatelstva a zajištění doprovodu konvojů s humanitární pomocí. Velké poděkování za všechny ukázky patří vedení společnosti Tatra Truck, a.s.

Autor: Hana Malachová